Duifkikkerbek (Batrachostomus harterti)

De Dulit kikkervogel, wetenschappelijk bekend als Batrachostomus harterti, is een vogelsoort die behoort tot de familie van de Podargidae. Ze zijn endemisch op het eiland Borneo en komen voornamelijk voor in de regenwouden van het Dulit-gebergte in Sarawak, Maleisië.

De Dulit kikkervogel is een middelgrote vogel die ongeveer 25 cm lang is. Ze hebben grote, brede en ronde koppen en hun ogen staan naar voren gericht, waardoor ze uitstekend diepte kunnen zien. Ze hebben brede, driehoekige vleugels en korte, gedrongen poten met goed ontwikkelde tenen, waardoor ze uitstekend kunnen klimmen.

De Dulit kikkervogel is overwegend bruingrijs met ingewikkelde patronen van donkere en lichte strepen en vlekken op hun verenkleed die hen een uitstekende camouflage tegen de bosgrond geven. Het verenkleed van mannetjes en vrouwtjes is bijna identiek, waarbij de mannetjes langgerekte centrale staartveren hebben.

Ze zijn voornamelijk nachtdieren en overdag slapen ze op lage takken of boomstammen in de buurt van de bosbodem, waar ze door hun verenpatroon en kleur moeilijk te herkennen zijn. Ze blijven onbeweeglijk zitten, hun poten convergeren en hun ogen een beetje openen, waardoor ze op een dood twijgje lijken. Ze zijn carnivoor en voeden zich met insecten zoals motten, kevers en kakkerlakken, die ze tijdens de vlucht vangen.

De Dulit kikkermondvogel is geclassificeerd als een 'bijna bedreigde' vogelsoort omdat ze veel bedreigingen ondervinden door verlies van habitat, ontbossing en de jacht. De vernietiging van hun leefgebied voor houtkap en landbouw heeft hun populatie aanzienlijk verminderd, waardoor ze in gevaar zijn. Er worden echter verschillende beschermingsmaatregelen genomen om deze vogels te beschermen, waaronder het creëren van beschermde gebieden en herintroductieprogramma's.

Samengevat is de Dulit kikvorsvogel een unieke vogel die endemisch is op Borneo, een bruingrijs verenkleed heeft met ingewikkelde patronen van donkere en lichte strepen en een nachtelijke carnivoor is die zich voornamelijk voedt met insecten. Deze vogels worden bedreigd door habitatverlies en ontbossing, maar inspanningen voor natuurbehoud zullen bijdragen aan het behoud van deze prachtige soort.




Other names

Batrachostomus harterti

Podargidae

PODARGIFORMES

Dulit Frogmouth

podarg de Hartert

栗颊蛙口夜鹰

栗頰蟆口鴟

dulitska žabousta

lelkoun Hartertův

Dulitbladfrømund

Duifkikkerbek

borneonpöllökehrääjä

Podarge de Hartert

Bergschwalm

Bocca di rana del Dulit

サラワクガマグチヨタカ

Harterto varliažiotis

dulitfroskemunn

gębal oczkowany

boca-de-sapo-do-dulit

Лягушкорот Хартерта

Dulitova žabousta

žaboústka očkatá

Podargo del Dulit

dulitgrodmun

Dulit Kocaağzı

корнудо дулітський

sarawaki konnsuu

Hartlet-békaszájú

Paruh-kodok dulit