Rosse Reuzennachtzwaluw (Nyctibius bracteatus)

De Rufous Potoo vogel (Nyctibius bracteatus) is een Zuid-Amerikaanse soort die behoort tot de familie Nyctibiidae. Deze vogels worden soms arm-me-one genoemd omdat hun roep klinkt als de zin "arm-me-one".

Deze vogels zijn nachtdieren en komen voor van Costa Rica tot Argentinië in beboste gebieden. Ze hebben een uniek uiterlijk waardoor ze overdag moeilijk te zien zijn als ze graag op boomtakken zitten. De Rufous Potoo heeft een opvallend bruinrood verenkleed met ingewikkelde markeringen die perfect opgaan in boomschors. Hun grote ogen zijn aangepast aan omstandigheden met weinig licht en hun wijde opening helpt ze om prooien in de vlucht te vangen.

De Rufous Potoo is een solitaire vogel die de meeste tijd op takken doorbrengt. Ondanks hun boombewonende habitat zijn deze vogels uitstekende vliegers en kunnen ze gemakkelijk insecten vangen tijdens de vlucht. Ze voeden zich voornamelijk met motten, kevers en andere vliegende insecten, die ze vangen door ze achterna te vliegen en uit de lucht te plukken. Ze eten ook kleine hagedissen en kikkers.

Deze vogels hebben een uniek broedproces. Het vrouwtje van de soort legt één ei op een kale boomtak. Ze laat het ei achter onder de hoede van het mannetje, dat het ei uitbroedt en voor het kuiken zorgt. Het mannetje voedt het kuiken ook de eerste paar weken totdat het oud genoeg is om te vliegen en zelf te jagen.

Net als veel andere vogelsoorten heeft de Rufous Potoo te lijden gehad onder habitatverlies door ontbossing. Omdat ze echter ongrijpbaar en moeilijk te bestuderen zijn, is er weinig bekend over hun populatiestatus. Er worden pogingen ondernomen om hun habitat te beschermen en het bewustzijn over deze mysterieuze vogels te vergroten.

De Rufous Potoo is een fascinerende vogel met unieke fysieke kenmerken en gedrag. Het feit dat ze zo ongrijpbaar en moeilijk te bestuderen zijn, draagt alleen maar bij aan hun aantrekkingskracht, waardoor ze favoriet zijn bij vogelliefhebbers.




Other names

Nyctibius bracteatus

Nyctibiidae

NYCTIBIIFORMES

Rufous Potoo

nictibi rogenc

棕钩嘴夜鹰

棕林鴟

mali potu

potu rezavý

Kastanjepotu

Rosse Reuzennachtzwaluw

ruskopökkelökehrääjä

Ibijau roux

Tropfentagschläfer

Nittibio rossiccio

サビイロタチヨタカ

rusvasis didlėlys

dvergpotu

nocolot rudy

urutau-ferrugem

Рыжий лесной козодой

Riđi potu

lelkovec hrdzavý

Nictibio rufo

rödbrun poto

Kızıl Putu

поту рудий

ruske-tüükasorr

fehérpettyes álmosmadár