Andesreuzennachtzwaluw (Nyctibius maculosus)

De Andes Potoo (Nyctibius maculosus) is een middelgrote nachtvogel die voorkomt in het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Deze soort maakt deel uit van de Potoo familie en staat bekend om zijn unieke uiterlijk en gedrag.

De Andes-potoe is ongeveer 36 cm lang en heeft een spanwijdte van ongeveer 50 cm. Hij heeft een kenmerkende lichaamsvorm met een grote kop, een relatief korte en brede snavel en een klein lichaam. Zijn verenkleed is overwegend grijsbruin en zijn vleugels en staartveren hebben witte vlekken en strepen waardoor hij perfect opgaat in zijn omgeving. De vogel heeft een unieke manier om op kale boomtakken te slapen en gebruikt zijn cryptische verenpatronen om op te gaan in zijn omgeving, waardoor hij bijna onzichtbaar is voor roofdieren. De Andespotoe heeft ook grote ogen, die een uitstekend nachtzicht hebben, en het is een stil roofdier - zijn prooi ziet hem nooit aankomen!

Het dieet van deze vogel bestaat voornamelijk uit insecten, waar hij 's nachts op jaagt. De Andesvogel staat erom bekend dat hij zijn prooi vanaf de top van een boom bespringt en uit de lucht grist. Er is ook waargenomen dat hij ze van bladeren vangt, waarbij hij vertrouwt op zijn cryptische veren om verborgen te blijven voor roofdieren terwijl hij op voedsel wacht.

Deze vogels zijn solitair en worden zelden door mensen gezien. Ze staan erom bekend dat ze nesten maken in afgelegen bomen en soms maandenlang op dezelfde plek blijven. Het vrouwtje legt één eenvoudig wit ei, dat ze ongeveer 30 dagen uitbroedt tot het uitkomt. De kuikens van de Andes Potoe worden geboren met open ogen en een volledige vacht van veren.

Helaas wordt de Andes Potoe bedreigd door verlies van habitat en vernietiging van bossen. De vogel wordt ook bejaagd voor zijn vlees en veren. De soort staat op de lijst van bijna bedreigde diersoorten van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) en er zijn inspanningen nodig om de Andespotoe tegen verdere achteruitgang te beschermen. Het is een van de meest raadselachtige en minst bekende vogels van Zuid-Amerika, en het belang en de rol van deze soort in het ecosysteem worden nog maar net begrepen.




Other names

Nyctibius maculosus

Nyctibiidae

NYCTIBIIFORMES

Andean Potoo

nictibi dels Andes

安第斯钩嘴夜鹰

安地斯林鴟

andski potu

potu andský

Andespotu

Andesreuzennachtzwaluw

andienpökkelökehrääjä

Ibijau des Andes

Andentagschläfer

Nittibio delle Ande

アンデスタチヨタカ

andinis didlėlys

andespotu

nocolot andyjski

urutau-andino

Андский лесной козодой

Andski potu

lelkovec andský

Nictibio andino

andinsk poto

And Putusu

поту гірський

andi tüükasorr

andoki álmosmadár